Diabetes mellitus (suikerziekte)

Diabetes mellitus is een aandoening waarbij er problemen zijn met het glucosegehalte van het bloed. De oorzaak hiervan is een tekort aan insuline of een verminderde werking van insuline.

Diabetes Type 1

Bij diabetes type 1 vernietigt het lichaam om onduidelijke reden 'de eilandjes van Langerhans' (groepjes cellen die insuline aanmaken) in de alvleesklier. Er wordt dan helemaal geen insuline meer geproduceerd. Dit gebeurt veelal op jonge leeftijd. Je wordt in korte tijd erg ziek en je moet de rest van je leven bij jezelf insuline inspuiten.
Bij diabetes type 1 ontstaan de klachten doorgaans binnen enkele weken tot maanden. De eerste verschijnselen zijn: veel plassen, dorst, vermagering en/of extreme vermoeidheid.

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 komt vaker voor; vooral op hogere leeftijd, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij jongere mensen. De alvleesklier werkt nog wel, maar niet goed genoeg. Of hij werkt goed, maar de lichaamscellen reageren slecht op insuline. Vooral bij overgewicht zijn de cellen vaker minder gevoelig voor insuline. Oorzaken van dit type diabetes zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde leefstijl. De aandoening wordt vaak bij toeval ontdekt. Dit is gevaarlijk, omdat diabetes op de lange duur tot ernstige complicaties kan leiden.
De klachten bij diabetes type 2 zijn sluipender dan bij type 1: je kunt diabetes krijgen zonder dat je het in de gaten hebt. Soms heb je wel klachten: veel plassen, droge mond, dorst.

Diabetes is niet te genezen, maar door een goede behandeling is een normaal en actief leven mogelijk. Een goede voeding vormt altijd een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. Voor een goed dieet is een persoonlijk advies nodig en u kunt daarvoor altijd terecht bij een diëtist.
De diëtist begeleidt veelal bij het bereiken van een gezond gewicht. Preventie van hart-en vaatziekten vormt een onderdeel van de begeleiding. Daarnaast komen aan de orde: het omgaan met zowel hoge als lage bloedsuikers, wat te doen in allerlei dagelijkse en feestelijke situaties met de voeding.

Zoek een diëtist

Zoekt u een diëtist in de buurt? Ga naar de pagina met de adressen van al onze diëtisten.Terug
Disclaimer
Gerealiseerd door Heris IT