Maag- en darmziekten

Chronische obstipatie

Wanneer de ontlasting erg hard en pijnlijk wordt en vaak wegblijft, zal de diëtist u begeleiden naar een optimalere samenstelling van de voeding. Daarbij zal ze ook aandacht hebben voor lichaamsbeweging, leefstijl, toiletgebruik en ontspanning.

Coeliakie

Wanneer er sprake is van een glutenintolerantie (coeliakie) kan ook de opname van andere voedingsstoffen verstoord zijn.
Naast de adviezen over het uitvoeren van een glutenvrij dieet in het dagelijks leven en in bijzondere situaties, zal er ook aandacht zijn voor de algehele voedingstoestand.

Colitis ulcerosa en Ziekte van Crohn

Ontstekingen in de dikke darm (colitis ulcerosa) of de dunne darm (ziekte van Crohn). De opname van voedingsstoffen kan sterk verminderd zijn, waardoor u afvalt en tekorten kunt krijgen. De voeding kan aangepast worden tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces. Dit varieert van een geheel vloeibare voeding tot weer normaal. Zo kunt u in een zo optimaal mogelijke voedingstoestand blijven met zo min mogelijk klachten.

Gastro-oesofageale reflux

Bij zuurbranden in de maag en slokdarm is maaltijdsamenstelling en -frequentie van invloed op de klachten. Daarnaast spelen ook roken, lichaamshouding en -beweging een rol bij de klachten.
De diëtist zal, indien nodig, ook hieraan aandacht besteden.

Lactose-intolerantie

Wanneer melksuiker (lactose) niet goed verteerd wordt in de darmen, kan dat veel buikklachten veroorzaken. De diëtist zal met u doornemen hoe u een volwaardig voedingspatroon kunt bereiken.
Aangezien lactose niet alleen in voeding voorkomt, zal de diëtist ook samen met u kijken welke andere producten mogelijk uw klachten verergeren, zoals medicijnen.

Peuterdiarree

Langdurige diarree bij kinderen in de peuterleeftijd kan uiteindelijk ook problemen geven bij de groei. Daarom zal de diëtist samen met u en uw kind kijken hoe de klachten verminderd kunnen worden door aanpassing van de voeding, waarbij de volwaardigheid van de voeding zeer belangrijk is.

Prikkelbaar darm syndroom

Uw darmen kunnen pijnlijk en heftig reageren op voedingsmiddelen, soms in combinatie met stress en andere factoren. Daarom zal de diëtist bij de begeleiding verder kijken dan alleen naar uw huidige voedingspatroon.

Zoek een diëtist

Zoekt u een diëtist in de buurt? Ga naar de pagina met de adressen van al onze diëtisten.Terug
Disclaimer
Gerealiseerd door Heris IT